#YOUTOO?

Lees hier over de achtergrond van dit project

De drempel voor slachtoffers van seksueel misbruik om hulp te vragen moet omlaag. Met het project #YOUTOO? willen wij, social designers Anne Ligtenberg en Mats Horbach, samen met hulporganisatie Blauwe Maan de kunde van hulpverleners vergroten om seksueel misbruik bespreekbaar te maken. Hiervoor zetten wij de collectieve kennis van slachtoffers en ervaren hulpverleners in. We doen dat voor iedereen zichtbaar, in de vorm van een toegankelijk platform op internet. Wij willen namelijk aan de stille slachtoffers laten zien dat de maatschappij haar best voor hen doen, zodat slachtoffers meer vertrouwen voelen om hulp te vragen.

Waarom?

Sommige onderwerpen zijn moeilijk om te bespreken. Seksueel misbruik is zo’n onderwerp. Veel hulpverleners ervaren op dit gebied handelingsverlegenheid: ze zijn bijvoorbeeld terughoudendheid om over misbruik te beginnen uit angst het mis te hebben. Daar komt bovenop dat seksualiteit in onze maatschappij een bijzonder beladen onderwerp is. We willen er wel over kunnen praten, maar we hebben gewoon niet geleerd hoe. Terwijl 33 procent van de vrouwen en 8 procent van de mannen in Nederland seksueel mishandeling heeft meegemaakt, lijken we de discussie hierover collectief te vermijden. Dit legt alle verantwoordelijkheid bij het slachtoffer, die moet de moed verzamelen om het misbruik ter sprake te brengen.

Dit moet veranderen en daarom boren wij de kennis van slachtoffers, ervaringsdeskundigen en ervaren hulpverleners aan om de handelingsverlegenheid te verlagen in de hulpverlening. De verantwoordelijkheid moet niet meer enkel bij de slachtoffers liggen. De slachtoffers van seksueel misbruik verdienen een handreiking van ons allemaal.

Help mee

In deze fase van het project zijn we kennis aan het verzamelen ter input van de catalogus van adviezen voor hulpverleners. Heb jij ervaring met het onderwerp seksueel geweld en wil je ons helpen de hulpverleners te helpen? Heb je een tip over hoe we professionals beter kunnen voorbereiden? Wat iemand wel/niet mag vragen of hoe iemand wel/niet moet reageren? Ben jij een professional (zorgverlener, maatschappelijk werker, docent, arts, fysiotherapeut, etc.) die met slachtoffers van seksueel geweld in contact komt? Heb jij een tip of ervaringen die andere hulpverleners kunnen helpen? Laat het ons weten! info@anneligtenberg.nl

We organiseren werksessies waarin we met slachtoffers, ervaringsdeskundigen en hulpverleners sparren en input vergaren. Wil je aan een werksessie deelnemen? Mail naar info@anneligtenberg.nl

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor deze twee wekelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen van #YOUTOO?. We delen oproepen, interessante links en verhalen. We streven naar een zo’n groot mogelijke impact om zoveel mogelijk slachtoffers te kunnen helpen. Daarvoor is een groot bereik belangrijk. Dus ken jij mensen wie in dit project geïnteresseerd kunnen zijn? Deel onze nieuwsbrief en laat hen ook lid worden!

Bedankt en we spreken je snel!