#YouToo? gaat van start

Doe mee en deel

Hallo, 

we gaan van start. Hier is de eerste van onze twee-wekelijkse #YouToo? nieuwsbrief. 

Niet #MeToo maar #YouToo?, want we willen leren vragen naar seksueel misbruik en we willen de verantwoordelijkheid gaan delen met het slachtoffer om dit onderwerp bespreekbaar te maken. 

Door deze nieuwsbrief zullen we jullie zo goed mogelijk op de hoogte houden van alle stappen die gemaakt worden in het project #YouToo? Daarnaast is het voor ons belangrijk om in contact te blijven met jullie, om feedback te krijgen en ervoor te zorgen dat we van elkaars netwerk gebruik kunnen maken. Ook zullen wij elke nieuwsbrief afsluiten met links naar interessante artikelen, podcasts, films en ander materiaal met interessante invalshoeken op dit thema. 


Voor iedereen die denkt #Youtoo? Wat was dat ook al weer? 

De drempel voor slachtoffers van seksueel misbruik om hulp te vragen moet omlaag. Met het project #YouToo? willen wij, social designers Anne Ligtenberg en Mats Horbach, samen met hulporganisatie Blauwe Maan de kunde van hulpverleners vergroten om seksueel misbruik bespreekbaar te maken. We doen dat voor iedereen zichtbaar, in de vorm van een toegankelijk platform op internet. Wij willen namelijk aan de slachtoffers laten zien dat de maatschappij haar best voor hen doen, zodat slachtoffers meer vertrouwen voelen om hulp te vragen. 

Hiervoor boren wij de kennis van slachtoffers, ervaringsdeskundigen en ervaren hulpverleners aan om de handelingsverlegenheid te verlagen in de hulpverlening. De verantwoordelijkheid moet niet meer enkel bij de slachtoffers liggen. De slachtoffers van seksueel misbruik verdienen een handreiking van ons allemaal.

We bouwen aan een digitale catalogus van informatie om uiteindelijk te komen tot handvatten om ons allemaal te helpen. Dus we hopen dat je met ons via deze nieuwsbrief en mogelijk directer contact het project en haar ontwikkeling wil volgen. 


Doe mee en deel

In deze fase van het project zijn we kennis aan het verzamelen. Komende week starten we met een open digitale werksessie, iedereen die iets kan bijdragen of vragen heeft waarover nagedacht moet worden rond dit onderwerp kan aansluiten. 

Dus heb jij ervaring met het onderwerp seksueel geweld en wil je ons helpen de hulpverleners te helpen? Heb je een tip over hoe we professionals beter kunnen voorbereiden? Ben jij een professional (zorgverlener, maatschappelijk werker, docent, arts, fysiotherapeut, etc.) die met slachtoffers van seksueel geweld in contact komt? Heb jij een tip of ervaringen die andere hulpverleners kunnen helpen? Laat het ons weten! 

We organiseren werksessies waarin we met slachtoffers, ervaringsdeskundigen en hulpverleners sparren en input vergaren. Neem deel aan één van onze werksessies en meld je aan door naar info@anneligtenberg.nl te mailen. De werksessies zijn voorlopig digitaal en vinden plaats op de volgende momenten:

Werksessie 1 Donderdag 28 januari / 14:30 - 16:00

Werksessie 2 Donderdag 4 februari / 18:30 - 20:00

Werksessie 3 Donderdag 11 februari / 14:30 - 16:00

Werksessie 4 Donderdag 18 februari / 18:30 - 20:00

Werksessie 5 Donderdag 25 februari / 14:30 - 16:00

Werksessie 6 Donderdag 4 maart / 18:30 - 20:00

Werksessie 7 Donderdag 11 maart / 14:30 - 16:00

Werksessie 8 Donderdag 18 maart / 18:30 - 20:00

Werksessie 9 Donderdag 25 maart / 14:30 - 16:00

Werksessie 10 Donderdag 1 april / 18:30 - 20:00

De oproep voor de werksessies wordt al goed opgepikt. Verschillende organisaties hebben het al gedeeld, zoals www.nationalezorggids.nl en www.huiselijkgeweld.nl. Maar we kunnen geen genoeg aanmeldingen krijgen voor de werksessies.  Onze eerste vraag aan jou is dan ook: Ken jij iemand die zeker zou moeten weten van dit project? Zou je dan deze nieuwsbrief willen doorsturen? 

We kunnen niet genoeg benadrukken dat de diversiteit van input ontzettend belangrijks is. We willen graag leren en zo zorgvuldig mogelijk alle kennis delen. 

Heel erg bedankt voor het lezen.

Over twee weken zijn we weer bij je terug. We zullen verslag uitbrengen van de eerste werksessie, iets meer delen over alle stappen die we dit jaar zullen doorlopen en we hopen een verrassing te hebben! Vergeet niet deze nieuwsbrief te delen met mogelijk geïnteresseerden. En veel plezier in de tussentijd met onze eerste lees- en luistertips. 

Groeten,

Anne en Mats


Leestip: Hoe je omgaat met seksueel grensoverschrijdend gedrag in je vriendengroep, Vice - Milou Deelen

Luistertip: Emily Ratajkowski Wants Her Pictures Back, The Cut Podcast

Kijktip: The Assistant, Regie Kitty Green

Leave a comment